Rookmelders met sirene en stem redden levens

Brandpreventieadviseur Tim Renders en Verisure geven tips voor meer brandveiligheid

December en januari zijn traditioneel de maanden waarin de meeste slachtoffers van woningbrand vallen. Nochtans kan een correct gebruik van rookmelders levens redden. Brandpreventieadviseur Tim Renders licht – ondanks de verplichte wetgeving rond rookmelders – toe waar het in de praktijk vaak fout gaat en hoe je de brandveiligheid thuis kan verbeteren. Als marktleider in verbonden alarmsystemen heeft Verisure alvast efficiënte rookmelders ontwikkeld die een sirene combineren met een spraakalarm. ​ ​

Elke risicoplaats een rookmelder

Dit jaar kwam de Verisure-alarmcentrale al 123 keer tussen bij brandmeldingen in België, waarbij het in 34 gevallen zelfs om een levensreddende ingreep ging. Verisure wil alle Belgen die nog geen verplichte rookmelder hebben in huis, wijzen op het belang ervan.

Ralph Gijbels, Operationeel Directeur bij Verisure België: “Wat rookmelders betreft, is het motto: beter eentje te veel dan te weinig. Dus installeer zeker een rookmelder op elke risicoplaats. Denk aan ruimtes waar zich elektronica bevindt: wasplaats, garage, slaapkamers… Om de best mogelijke brandveiligheid te bieden, heeft Verisure rookmelders ontwikkeld die verbonden zijn met een alarmcentrale én zijn uitgerust met een dubbel ingebouwd alarm: een sirene en een spraakalarm.”

 

Sirene en spraakalarm: een efficiënte combinatie

Verisure-rookmelders combineren een sirene met een spraakalarm, zodat iedereen in het gezin de best mogelijke kans krijgt om wakker te worden bij een brandalarm. Als het alarm afgaat, waarschuwt een geluidssignaal en een vrouwenstem de aanwezigen met ‘brandalarm’. Omdat de rookmelders onderling verbonden zijn, worden alle andere rookmelders in huis op hetzelfde moment geactiveerd en waarschuwen ze met de boodschap ‘brandalarm in een andere kamer’. 

Ralph Gijbels: “Zo geven we alle leden van het gezin de best mogelijke kans om wakker te worden als er rookontwikkeling is. Want jonge kinderen worden vaak niet wakker van de sirene van een brandalarm, wel van een stem.”

Wetenschappers van de universiteit van Dundee onderzochten hoe kinderen reageren op brandalarmen. Bij het onderzoek waren meer dan 500 Britse gezinnen en brandweermannen betrokken. Uit de studie blijkt dat ruim 80% van de kinderen tussen 2 en 13 jaar niet wakker wordt van de sirene van een brandalarm. Tegelijk ontdekten de onderzoekers dat je rookmelders effectiever kan maken door ze uit te rusten met een spraakalarm. Daarbij gaf een vrouwelijke stem de beste resultaten.

Gijbels: “Bij een rookmelding neemt de Verisure-alarmcentrale meteen contact op met de hulpdiensten. Dankzij de geconnecteerde detectoren kan de brandweer heel efficiënt optreden: de brandweermannen krijgen toegang tot nauwkeurige informatie over de brand, hoe en waar deze is ontstaan en of er nog mensen in huis zijn. In die zin is Verisure veel meer dan een alarm. Samen met geavanceerde technologie garanderen we zo elke dag de gemoedsrust van onze klanten.”

 

Expert: “Denk aan voldoende rookmelders én een vluchtplan”

Tim Renders, die als voormalig brandweerman opleidingen geeft en het boek ‘Brandveiligheid Thuis’ schreef, vindt dat de huidige verplichting in ons land niet volstaat voor een veilige woning.

“Eén rookmelder per verdieping is veel te weinig. Ik zie bijvoorbeeld vaak een rookmelder in de nachthal hangen. Als er brand uitbreekt in de slaapkamer van je kind, dan duurt het tot de rook aan die rookmelder komt voor je verwittigd wordt... Bovendien horen de meeste kinderen de rookmelder niet, omdat ze zo vast slapen, én word je als volwassene niet snel wakker van de rook, omdat we geen reukzin hebben in diepe slaap. Vertrouw bij rookontwikkeling daarom niet op je reukzin en installeer sowieso in alle slaapkamers een rookmelder.”
Tim Renders /© Ronny Van Casteren
Tim Renders /© Ronny Van Casteren

Volgens Renders heeft een doorsnee gezinswoning al snel zes tot acht rookmelders nodig om te zorgen voor een snelle detectie.

“In grotere woningen worden bij voorkeur gekoppelde rookmelders geplaatst, zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is. Vergeet ook niet elke maand je rookmelders te ontstoffen. Dat doe je best met het borstelgedeelte van de stofzuiger. Als je toestel een keer is afgegaan door rook, moet je het vervangen. De drukknop test trouwens alleen de batterij, niet de optische cel van de rookmelder.”

Naast voldoende hoorbare rookmelders (met een 10-jarige vaste batterij of verbonden met een alarmcentrale) die je correct installeert en regelmatig onderhoudt, kan een afgesproken vluchtplan helpen om het aantal doden en gewonden door woningbranden te verminderen.

“Daarom is het zo belangrijk om vertrouwd te zijn met het evacuatieplan voor je woning. Op school en op het werk doen we elk jaar brandoefeningen, maar thuis wordt zoiets bijna nooit besproken. Iedereen moet, in geval van brand, kunnen terugvallen op een gekende en ingeoefende procedure. Let daarbij op een vrije vluchtweg zonder obstakels – dus laat geen wasmand, boeken- of sporttassen bovenaan de trap staan.”

OVER VERISURE

Verisure werd in 1988 in Zweden opgericht als dochteronderneming van de Securitas-groep, voor het een onafhankelijk bedrijf werd. Als Europees marktleider in professioneel gemonitorde beveiligingssystemen kan Verisure terugvallen op 30 jaar kennis, ervaring en innovatie. De producten en diensten beschermen elke dag miljoenen gezinnen en bedrijven in 16 landen in Europa en Latijns-Amerika. Elke dag werkt Verisure, met een team van meer dan 20.000 medewerkers, aan een veiligere wereld.

Verisure België is de belangrijkste speler op de Belgische markt. De gloednieuwe alarmcentrale, vlakbij de NAVO gelegen, stelt 50 erkende operatoren te werk die de klok rond waken over zo’n 135.000 klanten. Goed voor dagelijks meer dan 4.000 alarmmeldingen en jaarlijks anderhalf miljoen oproepen van particulieren en bedrijven in nood. De hoogtechnologische alarmcentrale voldoet aan de strengste Europese normering op het vlak van kwaliteit, interventiesnelheid en veiligheid.

 

Voor meer info:

Verisure I Romy Lemmens I Tel. +32 477 301 527 I romy.lemmens@verisure.be I www.verisure.be

RCA I Yannick Speelmans I +32 497 66 08 86 I yannick.speelmans@rca.be I www.rcapress.be

 

 

Share

Latest News

Website preview
De gevolgen van een inbraak: belangrijke feiten en expertadvies
Iedereen wil zich thuis graag veilig en beschermd voelen. Een inbraak tast dat gevoel van veiligheid ernstig aan en kan diepe emotionele littekens achterlaten. Hoewel preventieve maatregelen het risico op inbraken en de psychologische impact ervan kunnen verminderen, is het van cruciaal belang te beseffen hoe belangrijk ons huis is voor ons welzijn.
verisure.rcapress.be
Website preview
Vertrek op vakantie… zonder zorgen
Verisure deelt praktische tips om je woning optimaal te beschermen
verisure.rcapress.be
Website preview
Verisure luidt alarmbel: te weinig vrouwen in veiligheidssector
Alarmspecialist doet op internationale Vrouwendag extra oproep om te solliciteren
verisure.rcapress.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.